Akustika:
Pro docílení správných zvukových vlastnosti v uzavřeném prostoru, je nutné dodržet určitá pravidla akustiky. Každá místnost má svůj specifický zvuk. Jinak se zvukové vlny chovají v prázdné, nevybavené místnosti, jinak zase v místnosti plné věcí.
tv na zdi.jpg
Úprava místnosti k maximalizaci akustických vlastností:
Akustické přizpůsobení interiéru je stejně důležitou částí, jako její technické vybavení. . Pro maximálně pozitivní výsledný efekt by tedy nemělo být nikterak opomíjeno. Pro co možná nejlepší vyváženost zvukových vln a odezvi je v ideálním případě zabydlený, vybavený pokoj, čalouněná pohovka, koberec s dlouhými vlasy, členitý nábytek, dlouhé závěsy na oknech. Do rohů místnosti je vhodné přidání různých druhů akustických pěn, které mají výborné zvukoizolační vlastnosti. To jsou vše prvky, které výrazně vylepšují akustiku místnosti. Nepřiznivě ovlivňující faktory jsou např. holé zdi, otevřené prostory, plovoucí podlahy, police s ozdobnýmí předměty, jako je nádobí a podobné volně postavené prvky.
Rozmístění zvukového aparátu:
Kvůli zachování „čistoty zvuku“ není doporučováno zvukové zařízení přikládat přímo ke zdem. Basové linky se z pravidla situují na pevný povrch do rohu místnosti blízko země, zvýší se tím efektivita a dochází k ideálnímu rozptýlení nižších zvukových frekvencí. Další rozmístění se odvíjí podle typu používaného zařízení.
hudební studio.jpg
Reproduktorovou soustavu s 5 kanály je nejvhodnější umístit způsobem 2 reproduktory po obou stranách televizoru, jeden střední ideálně pod televizi uprostřed a zbývající 2 reproduktory za sedací soupravu na pravou a levou stranu. Dnešní reproduktorové soustavy nabízejí širokou škálu různých prvků, díky kterým lze měnit nastavení výstupního zvuku. Proto je možné menší nedokonalosti akustických vlastností prostoru redukovat nastavením hladin ruzných frekvencí v ekvalizéru dané zvukové soustavy.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup