Kdybychom zanedbávali úklid v domácnosti, brzy by se proměnila v semeniště závažných infekčních chorob. Problémy s hygienou a čistotou v lidských příbytcích byly v minulosti jednou z příčin epidemií, které usmrtily statisíce až miliony lidí. Dnes máme k dispozici možnosti, které dříve neexistovaly, přesto se jich nevyužívá v mnoha případech tak, jak by se mohlo.

kusový koberec

Pravidelné mokré čištění koberců – každá podlahová krytina netextilního typu, jako je dlažba, vinyl nebo plovoucí laminátové desky, vyžaduje pravidelnou údržbu mokrým způsobem, tedy ve vodě rozpuštěnými saponátovými a desinfekčními prostředky. Zjednodušeně řečeno, přibližně jednou či dvakrát týdně takovou podlahu vytíráme mopem či hadrem, čímž zajistíme relativně dobré čistoty a likvidace patogenů.

kobercová vlákna

Totéž však neprovádíme na koberci, ten se pouze zbavuje prachu a povrchových nečistot odsáváním a pouze v některých domácnostech se čas od času podrobí koberec mokrému čištění jednoduchým systémem, zpravidla pomocí široké sací hubice s podtlakovým nasáváním čisticího roztoku.

Tyto jednoduché stroje na čištění koberců ceník však zdaleka neodstraní vše, co je v jejich útrobách skryto, tehdy by měl nastoupit výkonnější způsob, např. systém Rotovac. Jde o rotační hlavici se speciálními kartáči, které důkladně prohnětou každé vlákno s čisticím roztokem, a následně je tato směs pod tlakem odsávána podobně, jako u jiných systémů. O kvalitě této technologie také svědčí řada pozitivních referencí, Rotovac se osvědčil v domácnostech i ve firmách, kde nepodlahová krytina mnohem více zatěžována a znečišťována chůzí v obuvi, kdy přijde do kontaktu s povrchem koberce mnoho desítek lidí denně.

A jak často koberce tímto způsobem čistit? Záleží na frekvenci pohybu a stupni znečištění, např. v domácnostech bez dětí a zvířat postačí jednou za rok, v ostatních případech dvakrát ročně, v kancelářích a podobných objektech je někdy nutné tento proces opakovat jednou za dva měsíce, případně každý měsíc.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup